Alışveriş Merkezlerine Yeni Yönetmelik Geldi! İşte Detaylar...

 ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ İÇİN YENİ YÖNETMELİK BELİRLENDİ! İŞTE YENİ DÜZENLEME

Alışveriş merkezi kiracıları ile kiraya verenler arasın sorun yaşanmıştı. Bu yüzden, Alışveriş Merkezleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Gelir ve sarfiyat hesapları için minimum standartlar katılaştı. AVM’lerde reklam, pazarlama, danışmanlık üzere sarfiyatlar için katkı hissesi alınması engellendi.


Ticaret Bakanlığı, alışveriş merkezlerinde oluşan meseleleri ele aldı. Kesim geri bildirimlerine kamuoyu gereksinimlerini karşılayacak artık. Bunun için alışveriş merkezi yönetmeliklerini değişiklik yaşandı. Alışveriş Merkezi’ne dair işte tüm ayrıntılar…


Ortak Gelirler Ve Sarfiyatların Kapsamında Kesinleşti

AVM’ler ortasında uygulama birliği ve şeffaflık artırıldı. Ortak alanlardan elde edilen gelirler ve bu alanlara ait maliyetler kesinleştirildi. Bu doğrultuda ortak alanda kullanılan elektrik, su, doğalgaz yenilenmeyebilir. Bu yüzden bakımı ve tamiratı ortak alan kullanımları idare vazifesiyle masraflar ortak olacak. Yalnızca AVM işletmeleri için bu sarfiyatlar iştirak hissesi olarak kabul edilecek. Bu yüzden, sarfiyatlar dışında masraflarla ortak sarfiyat özelliğiyle haiz olmalıdır.


Haiz olmayan ve belgelendirme yapılmayan sarfiyatların bedeli alınmayacak. Kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanatsal faaliyet, baz istasyonu ortak gelir Kabul edildi. Bu gelirler, yalnızca ortak sarfiyatı karşılayarak kullanılabilir. Reklam, pazarlama üzere masraflar için genel işletme sarfiyat katkı hissesi tahsilatı engellendi. Bu nedenle AVM’lerdeki işletmeler, AVM’nin genel masrafı sayılmayacak.  Genel gelir ve masrafların raporlanması için taban standartlar katılaştı. AVM’lerde bir evvelki yılın toplam gelir ve masraflarının tutulması mecburî olacak.


Yeni Yönetmelikte Neler Var?

Genel gelir ve masraf tablolarının hazırlanmasındaki tereddütleri ortadan kaldırılacak. Proaktif bir yaklaşımla, raporda yer alacak. Bu yüzden taban ögeler açık ve ayrıntılı bir biçimde belirlenmiştir. Alışveriş merkezi işletmecilerinin ortak maliyetlerini incelemeye tabi tutulmuştur. AVM yöneticileri, ortak hizmet bedellerinin hesaplanması, tahsili raporlanacak. Yasa gerekliliklere uygun olmalıdır. Denetim etmek ve belirlemek için bağımsız kontrol yükümlülüğü getirildi.


Bu doğrultuda uygulamalar Kamu Nezareti Muhasebe ve Kontrol denetlenecek. Raporlayarak alışveriş merkezindeki işletmeye sunulacak.  Bağımsız kontrol tarafından rapor hazırlanacak. Raporda Yönetmeliğe karşı uygulamalar belirtilecek. Böylelikle yapılan kontrolle birlikte AVM’nin ortak gelir ve sarfiyatları ikili kontrol uygulanacak. Bu doğrultuda oluşabilecek mağduriyet mevzuat uygunsuzluğuna mahzur olunacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erasmus bahanesiyle binlerce öğrenci ve öğretmen AB ülkelerine iltica etti!

Tatil yapabileceğiniz kamp alanları

IQ Testinde Einstein'dan Bile Daha Zeki Çıkan Çocuk Dikkatleri Üstüne Topladı!