Haydarpaşa Garının Yanlış Restorasyonu Düzeltiliyor

 

ASIRLIK HAYDARPAŞA GARI’NDA “YILLARIN YANLIŞLARI” DÜZELTİLİYOR



Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) yürüttüğü onarım, tarihi gar binasının dış cephelerinde, çatı ortasında ve 5. Plan No’lu müştemilat binasında sürüyor.

Binanın bekleme salonunda tezyinat ve bezemeleri, vitray camları ve çerçeveleri, tarihi saatleri, özgün karosiman döşeme kaplamaları, duvar kaplamaları, altın varaklı aplikleri, ahşap kapı ve pencere işleri tamamlandı.

Mekanik, elektrik altyapı ve aydınlatma çalışmaları da hazırlanarak gar binasına hizmet için gün sayıyor.
Restorasyon projesinde dış cephede ihtimamlı ve hassas bir çalışma yürütülüyor. Yalnızca gar binası onarımı için açılan özel taş ocağından temin edilen kumtaşı olarak da bilinen Lefke taşı ile taş imalatları özgün bir teknik ile yapılıyor. Dış cephede ayrıyeten muhafazaya yönelik konservasyon ve paklık çalışmaları da gerçekleştiriliyor.

Çatı katı bütünüyle elden geçirildi
Tarihi Haydarpaşa Garı’nın 2010 yılında çıkan yangında büyük hasar gören çatı katı bütünüyle elden geçirildi. Çelik çatı makasları perçin ve bulonlu özgün örneğine uygun olarak yapıldı. Çatı ahşapları yenilendi, ahşap üzerine arduvaz taşları ile özgün formuna uygun çatı kaplamaları tamamlandı. Kulelerin tamiri gerçekleştirildi.
Müthiş ve eşsiz mimari formuna fonksiyon ve işlevine uygun onarım çalışmaları tamamlanan çatı katı, mekanik ve elektrik tesisatının akabinde yükseltilmiş döşemenin de yapılmasıyla yeni görünümüne kavuşacak.

Haydarpaşa Garı projesi kapsamında ve parselinde bulunan 5. Plan No’lu yapı inşa çalışmaları altyapı ve üstyapı olarak hazırlanırken, gar binasına hizmet edecek biçimde onarım çalışmaları sürüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erasmus bahanesiyle binlerce öğrenci ve öğretmen AB ülkelerine iltica etti!

Tatil yapabileceğiniz kamp alanları

IQ Testinde Einstein'dan Bile Daha Zeki Çıkan Çocuk Dikkatleri Üstüne Topladı!