PROPOLİS VE POLEN ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIĞI ARTTIRIYOR

 Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Çakır antioksidan açısından varlıklı besinleri çocukların beslenmesinden eksik etmeyin dedi.


Uzm. Dr. Elif Çakır, “Antioksidanlardan güçlü beslenme, kâfi su tüketimi, sağlıklı uyku, azaltılmış paketli besin ve sistemli arı eserleri kullanımı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor.


Hastalıklara yakalanma sıklığını azaltıyor. Zira meyveler, sebzeler ve arı eserleri hücreleri hasara ve hastalıklara karşı koruyan antioksidan içerikleriyle hem kendi sıhhatinize hem de çocuklarınıza yarar sağlıyor” dedi.


Semptomlarında Azalma Gözlemlenmiştir

İçerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla çocukların bağışıklığını güçlendirdiğini belirten Çakır, “Bundan ötürü, çocuğunuzun her gün farklı renk ve çeşitte zerzevatları, meyveleri ve arı eserlerinden olan propolis ile poleni tüketmesini sağlayın.


2017 yılında La Marina pediatri servisinde yapılan araştırmada; akut rinit geçiren çocuklarda sistemli propolis kullanımının tesiri incelenmiştir. Çalışmaya 2-12 yaşlarındaki akut rinit ve soğuk algınlığı geçiren toplam 40 çocuk katılmıştır.


Çalışmada çocuklara 7 gün boyunca günde 3 kere propolisli burun spreyi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda nizamlı propolis kullanan çocukların akut rinit ve soğuk algınlığı semptomlarında azalma gözlemlenmiştir” tabirlerine yer verdi.


Mide ve Bağırsak Sıhhatini Desteklediği Tespit Edilmiştir

Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çakmak arı eserlerinin çocukların bağışıklık sistemi üzerine tesirlerinden bahsetti. Uzm. Dr. Bekir Çakmak, ”Çocuklar kreş, okul üzere kalabalık ortamlarda maruz kaldığı mikroplardan ötürü sık sık hasta olurlar.


Propolis nizamlı tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra, propolisin; üst ve alt teneffüs yolu enfeksiyonlarında, şiddetli öksürüklerde, boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı ve boğaz enfeksiyonlarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar ve uçuklarda kullanıldığı yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya konulmuştur.


Arı sütünün çocukların; büyüme ve gelişmesinde, bedensel ve zihinsel işlevlerinin desteklemesinde, iştah denetimlerinin sağlanmasında ve bağışıklık sistemlerinin güçlendirmesinde epey tesirli olduğu tekrar bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.


Polen ve Arı ekmeği ise çocukların; vitamin ve mineral eksikliklerinde destekleyici olarak vazife alır. Ayrıyeten protein açısından epeyce zengindir. Mide ve bağırsak sıhhatini desteklediği tespit edilmiştir” dedi.


Hastalık Müddeti ve Hastalık Gün Sayısında Azalma Gözlemlenmiştir

Çakmak konuşmasını şöyle sürdürdü:


“2004 yılında yapılan çift kör randomize denetimli bilimsel bir çalışmada, propolisli karışımın çocuklarda üst teneffüs yolları enfeksiyonuna karşı tesiri incelenmiş. 12 hafta süren çalışmaya üst teneffüs yolları enfeksiyonu geçiren 430 çocuk katılmış.


Çalışma 2 kümeye ayrıldı. 1. Kümeye 50 mg ekinezya, 50 mg propolis ve 10 mg C-vitamini ile hazırlanan bitkisel bir karışım verilmiştir. 2. Küme ise plasebo ile izlenmiştir. Hiç propolis almamıştır. Çalışmanın sonucunda, propolisli karışım tüketen çocukların ateş, öksürük üzere semptomlarında, hastalık mühleti ve hastalık gün sayısında azalma gözlemlenmiştir.”


En Az 15 Farklı Polifenol Bileşen Bulunur

Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı ise güçlü bir bağışıklık için Anadolu coğrafyasından elde edilmiş arı eserlerinin tüketilmesi gerektiğini belirtti.


Samancı, ”Koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı mor meyveler, tam tahıllar, çiğ kuruyemişler ve baharatlar antioksidanlar açısından hayli zengindir. Ayrıyeten bilimsel yayınlarda tabiatta bilinen en güçlü antioksidanın Propolis olduğu belirtilmektedir.


Özellikle endemik bitki örtüsü açısından güçlü olan Anadolu coğrafyasından elde edilen Anadolu propolisinin tüketilmesi önerilmektedir. Uygun kalitede ve yanlışsız teknoloji ile özütlenen Anadolu propolisinin içeriğinde en az 15 farklı polifenol bileşen bulunur. Bu bileşenler antioksidan, antienflamatuvar, antiviral ve antibakteriyel tesir göstererek sıhhatimizi desteklemektedir.


Yapılan bilimsel çalışmalar, propolisin enfeksiyonel hastalıklar başta olmak üzere bağışıklığı etkileyen birçok durumda yararlı olduğunu göstermektedir. Ancak tüm bu yararları görebilmemiz için propolisin yanlışsız özütlenmesi ve tüketiciye sunulması gerekiyor.


Önerim patentli teknoloji ile özütlenen saf Anadolu propolisinin dayanak olarak kullanılması olacaktır. Kontratlı arıcılık modeli ile üretilen, gerekli sertifikasyonlara sahip eserlerin tüketilmesidir” dedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erasmus bahanesiyle binlerce öğrenci ve öğretmen AB ülkelerine iltica etti!

Tatil yapabileceğiniz kamp alanları

IQ Testinde Einstein'dan Bile Daha Zeki Çıkan Çocuk Dikkatleri Üstüne Topladı!