Putin İslam Ülkelerine Yeşil Işık Yaktı

 PUTİN: DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN ORTAKLARIMIZ İSLAM ÜLKELERİDİR

Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, daha adil ve demokratik bir dünya sistemi inşa etme gayretinde, bölgesel ve global gündemdeki birçok yeni sorunu çözmede İslam dünyası devletlerinin klâsik ortakları olduğunu söyledi.

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başşehri Kazan’da düzenlenen, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gençlik Başşehri 2022’nin memleketler arası programı Kazan Global Gençlik Doruğu, Kazan City Hall’de devam etti.


İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Lideri Taha Ayhan’ın moderatörlüğünü yaptığı “Küresel gündemde gençlik” bahisli oturuma, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov katıldı.


Minnihanov, dorukta, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in gönderdiği iletisi okudu.


Putin iletisinde, “İslam dünyası devletleri, daha adil ve demokratik bir dünya sistemi inşa etme gayretinde, bölgesel ve global gündemdeki birçok yeni sorunu çözmede klâsik ortaklarımızdır. Gençlerin böylesi yapan, çok taraflı bir etkileşime giderek daha etkin olarak katılmaları kıymetlidir.” sözlerini kullandı.


Atalarımızın İslam’ı Benimsemesi Devletin Gelişmesinde Rol Oynadı

Tataristan önderi Minnihanov ise yaptığı konuşmada, İslam İşbirliği Teşkilatının gençlik başşehri olarak Kazan’ın seçilmesinin Rusya ve Tataristan’ın gençlik siyaseti alanındaki muvaffakiyetlerinin ve kazanımlarının, İİT ile uzun vadeli güçlü bağlarının ispatı olduğunu vurgulayarak, “İlk defa İİT gözlemci ülkesine bu türlü statü verildiğini belirtmek kıymetlidir.” diye konuştu.


Böyle bir olayın Tataristan’da İslam’ın kabul edilişinin 1100. yılı kutlamalarına denk geldiğine dikkati çeken Minnihanov, “922 yılında atalarımızın İslam’ı benimsemeleri, devletimizin gelişmesinde, İslam’ın ülkenin önde gelen dinlerinden biri olmasında kıymetli rol oynamıştır. İslam dünyası ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile etkileşime özel ehemmiyet veriyoruz.” dedi.


ICYF Lideri Ayhan ise yaptıkları çalışmanın gelecek 10 yıldaki görüşleri tartışmaya açacağını belirterek, “Gerçekten de dünya çapında gençlerin gündeme getirdiği kritik sorular var. Bildiğiniz üzere yalnızca iktisatta değil, siyasi ve toplumsal alanlarda da fırsat ve iştirak eksikliği var. Bu çalışma kimi zorluklara ışık tutacak ve gençlerin global gündeme daha âlâ dahil edilmesi ve iştiraki hakkında fikir verecektir.” değerlendirmesinde bulundu.


Kazan Global Gençlik Tepesi, yarın sona erecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Erasmus bahanesiyle binlerce öğrenci ve öğretmen AB ülkelerine iltica etti!

Tatil yapabileceğiniz kamp alanları

IQ Testinde Einstein'dan Bile Daha Zeki Çıkan Çocuk Dikkatleri Üstüne Topladı!